ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΜΑΣ «ΜΙΑ ΦΟΡΆ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΣΚΑΚΙ»

            μια φορά κι έναν καιρό… σ' ένα μακρινό τόπο, εκεί που μόνο η φαντασία μπορεί να φτάσει…δυο πολιτείες καμάρωναν η μια απέναντι από την άλλη γελαστές κι ηλιόλουστες…".

      Έτσι αρχίζει το παραμύθι, κι αν αναρωτιέται κανείς τι σχέση μπορεί να έχει με το σκάκι, θα του απαντούσαμε ότι ένα παιδί θα ήταν πολύ καλό να πρωτογνωρίσει το σκάκι μέσα από παραμυθένιες σελίδες, γεμάτες χρώματα και ζωγραφιές.

 

  Το βιβλίο (κυκλοφόρησε το Σεπτέμβριο 1999) αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο είναι ένα εικονογραφημένο παραμύθι με πρωτότυπη αντιπολεμική πλοκή ενώ το δεύτερο περιέχει εύχρηστες οδηγίες προς τους γονείς. Επιπλέον, στο δεύτερο μέρος περιγράφονται 24 παιγνιώδεις δραστηριότητες σχετικές με το σκάκι που έχουν στόχο να εξασκήσουν διάφορες νοητικές δεξιότητες των παιδιών, διασκεδάζοντάς τα παράλληλα (περιέχει και πολλές φωτογραφίες).

  Μέχρι πρόσφατα δεν είχε γίνει γνωστή η μεγάλη παιδαγωγική αξία του σκακιού κι αυτό γιατί δεν είχε ασχοληθεί κανείς προπονητικά με τις μικρές ηλικίες. Το βιβλίο καλύπτει αυτό το κενό και όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα. Η περιπέτεια των ηρώων του παραμυθιού εξελίσσεται με τέτοιον τρόπο που το παιδί ανατρέχει στις ζωγραφιές και στα λόγια του παραμυθιού διαρκώς και βρίσκει έτσι έναν εύκολο και οικείο τρόπο που το οδηγεί στη γνώση.

Καλή ΑΝΑΓΝΩΣΗ…