ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΟΣΤΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΤ

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2003

 

Οι σύλλογοι ΟΣΤΡΙΑ και ΠΑΤ διαμαρτύρονται έντονα για τον τρόπο διεξαγωγής του πανελλήνιου σχολικού πρωταθλήματος του 2003, που είχε ως αποτέλεσμα:

α) Την μη διεξαγωγή του πρωταθλήματος υπό ίσους όρους

β) Την αλλαγή της διάρκειας των αγώνων

γ) Την αφάνταστη ταλαιπωρία αθλητών και συνοδών

Τα προβλήματα άρχισαν από την επιλογή του χώρου και του χρόνου διεξαγωγής του πρωταθλήματος. Το ξενοδοχείο Olympian Bay έχει υποδομή κατάλληλη για θερινές διακοπές και φαίνεται ότι άνοιξε ειδικά για τους αγώνες. Έτσι και πολλοί από τους «τυχερούς», που εξασφάλισαν δωμάτιο στο ξενοδοχείο αυτό, υπέφεραν από το κρύο. Η ποιότητα του γεύματος  και του δείπνου ήταν τραγική. Δεν υπήρχε καμμία σχέση μεταξύ της τιμής (45Ευρώ κατ’ άτομο) και των παρεχομένων υπηρεσιών.

Ακόμη μεγαλύτερη, λόγω των υποχρεωτικών μετακινήσεων, ήταν η ταλαιπωρία όσων υποχρεώθηκαν να μείνουν σε ξενοδοχείο του Πλαταμώνα, αφού ούτε το Olympian Bay, ούτε κάποιο γειτονικό του ξενοδοχείο μπορούσε να τους εξυπηρετήσει. Και είναι δυσεξήγητη η επιμονή της οργανωτικής επιτροπής στο να πιέζει ακόμη και όσους διέθεταν ιδιόκτητα σπίτια στην περιοχή, να κλείσουν δωμάτια στο επιλεγμένο ξενοδοχείο, που εν τέλει δεν υπήρχαν.

Η κακή κατάσταση που δημιουργήθηκε είχε άμεσες συνέπειες στην διεξαγωγή των αγώνων. Η έναρξή τους καθυστέρησε σημαντικά την πρώτη ημέρα. Οι αθλητές της 6ης Δημοτικού περίμεναν αρκετή ώρα στο κρύο, μέχρι να βολευτούν τελικά σε κάποια αίθουσα. Τα πράγματα ήταν χειρότερα την δεύτερη μέρα, αφού οι αθλητές που διανυκτέρευσαν στον Πλαταμώνα έφθασαν στον χώρο αγώνων με σημαντική καθυστέρηση και μετά από μεγάλη ταλαιπωρία, λόγω της κακοκαιρίας. Και είναι προφανές ότι ήταν αγωνιστικά σε μειονεκτική θέση. Συνέπεια της καθυστέρησης στην έναρξη των αγώνων ήταν η μείωση του χρόνου σκέψης από 25 σε 15 λεπτά για κάθε παίκτη. Παράλληλα δεν υπήρχε επαρκής χώρος για την παραμονή των γονέων, με αποτέλεσμα πολλοί να συνωθούνται στην είσοδο των αγωνιστικών χώρων και να επιδεινώνουν την κακή εικόνα, παρά την «ηρωική» προσπάθεια των υπευθύνων για το αγωνιστικό μέρος.

Συμπερασματικά η συγκεκριμένη διοργάνωση δημιούργησε πολλά ερωτηματικά και πρόσφερε αρνητικές υπηρεσίες στο σκάκι. Είναι απαραίτητο να συζητηθεί και να καθοριστεί σωστά το πλαίσιο των επόμενων οργανώσεων, ώστε να αποφευχθεί η αποθάρρυνση παιδιών και γονέων και η απομάκρυνσή τους από το άθλημα.